KeLiPan uudet tuulet


Kestävän liikkumisen palveluiden ekosysteemi -hankkeessa on ollut matkalla monta muuttujaa. Hanke alkoi virallisesti huhtikuussa 2020, mutta hankkeen etenemiseen ovat vaikuttaneet mm. Lapin yliopiston YT-neuvottelut, koronapandemia ja viimeisimpänä henkilöstömuutokset. Näiden tilapäisten hidasteiden vuoksi haemme hankkeelle jatkoaikaa. 

Hankkeen aiempi projektipäällikkö Jouko Nuottila siirtyi tammikuussa 2021 uusiin haasteisiin ja 19.4.2021 aloitin uutena projektipäällikkönä minä, Hanna Ylipiessa (Restonomi AMK). Myös hankkeen osatoteuttaja, Kideve Elinkeinopalveluissa on tapahtunut henkilöstömuutoksia. Tea Koskela on siirtynyt uusiin tehtäviin maaliskuussa ja Katja Kaunismaa jatkaa KeLiPa-hankkeen parissa. 

Hannan terveiset

Olen 35-vuotias matkailun moniosaaja Tunturi-Lapista, Kolarin Kurtakosta. Taustani on matkailussa ja aluekehittämisessä. Koen, että kun on katsonut matkailua monelta eri kantilta ja toiminut asiakasrajapinnassa, niin on helpompi ymmärtää ja kehittää kokonaisuutta. Matkailu on pienistä palasista koostuva toimiala, jota sitovat yhteen moninaiset liikkumisen palvelut.

Käynnissä on matkailun murros. Aiemmin matkailijat ovat liikkuneet suurissa ryhmissä, tilausliikenteen voimin. Yksilömatkailun jatkuva kasvu aiheuttaakin nyt uudenlaisen tarpeen Lapin haja-asutusalueen liikkumisen palveluille. KeLiPa -hankkeen tavoitteet ja toimenpiteet ovat siis erittäin ajankohtaisia:

  • Miten Lapin joukkoliikenne saadaan digitaalisesti näkyville ja helposti ostettavaksi? 
  • Miten voimme avata jo olemassa olevaa liikennettä sekä matkailijoiden että paikallisten asukkaiden käyttöön? 
  • Miten voimme hyödyntää olemassa olevia, esimerkiksi kuntien hankkimia liikkumisen palveluita, resurssiviisaasti?

Vahvuutenani projektissa on kokemus liikkumisen digitaalisten palveluiden kehittämisestä haja-asutusalueen ja matkailun tarpeiden näkökulmasta sekä verkostot Tunturi-Lapissa. Ylläksen matkailuyhdistyksen toiminnanjohtajana olin mukana Ylläksen MaaS -piloteissa vuosina 2016-2018 sekä 2019-2020 Open Arctic MaaS -hankkeessa. 

Ylläksen pilottien myötä kävi ilmi, että kyseessä ei ole vain yhden matkailukohteen ongelma. Ongelma ei myöskään ole vain Lapin, vaan koko Suomen haja-asutusalueiden. Siksi kehitystä on tehtävä yhdessä, suurella rintamalla.

Ylläs MaaS -pilottien aikana selvisi, että teknologiakehittäminen on vain jäävuoren huippu. Suurin harppaus ja työnsarka on siinä, että yhteisen tekemisen myötä onnistumme muuttamaan vanhoja asenteita ja toimintatapoja sekä parantamaan palveluiden löydettävyyttä.

Olen todella innoissani tästä mielenkiintoisesta ja tärkeästä projektista. Aihe on erittäin ajankohtainen juuri nyt ja on jännittävää nähdä, minkälaisia tuloksia saamme hankkeessa aikaiseksi. Minuun voi olla rohkeasti yhteydessä! 

Päivittelen blogiin kuulumisia hankkeen edetessä.

KeLiPa terveisin,                                           


Hanna Ylipiessa
Projektipäällikkö
hanna.ylipiessa@ulapland.fi
+358 40 574 9939

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tilaa uutiskirje!